Έξω απο τα δόντια, τις ...μασέλες και τους ...φερετζέδες


Να τα πούμε;
Η ΕΡΤ λοιπόν δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Ούτε καν το «κέντρο» μιας Ελλάδας που αυτά τα τελευταία χρόνια δεινοπαθεί, ξέρετε πως. 
Όμως αν ο κάθε εργαζόμενος
οπουδήποτε, αντιμετώπιζε τον εργασιακό του χώρο σαν να είναι το κέντρο του κόσμου και προσπαθούσε να τον βελτιώσει, ασχολούμενος πρωτίστως με την δική του επαγγελματική βελτίωση και επάρκεια, αντί να κρώζει επί παντός του επιστητού για τις αδυναμίες μόνο των άλλων, είναι βέβαιο ότι όλα θα ήταν αλλιώς. 
Επιπλέον η ΕΡΤ είναι ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Δημόσιος. Που πληρώνουμε όλοι μας. Έχει και στρατηγική σημασία. Το καταλαβαίνουμε όλοι;
Με αυτές τις επισημάνσεις και με δεδομένο ότι 10 μήνες μετά από την επαναλειτουργία της, πλέον έπεσαν όλες οι μάσκες (προσεχώς και τα «φύλλα συκής»), ώρα να ξεκαθαρίσουμε μερικά πραγματάκια. 
Ακόμα και η χειρότερη ΕΡΤ είναι καλύτερη από αυτά τα σκουπίδια που χρόνια τώρα έριχναν και ρίχνουν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια. 
Αν όμως η ΕΡΤ σήμερα δεν δουλεύει όπως πρέπει, όπως λέει εμμέσως και ο Υπουργός της, γι αυτό έχουν ευθύνη μόνο οι διοικούντες, όχι οι εργαζόμενοι.
Δέκα μήνες μετά αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει.
Αν όλο το προσωπικό είναι «προβληματικό» όπως non paper υποστηρίζουν και οι τωρινοί (το είπαν και οι Σαμαράς-Βενιζέλος και λοιποί στο «μαύρο» του ’13), να αποδεχθούν πρώτα τις δικές τους ευθύνες. Να πάρουν πρωτοβουλίες.Πολιτικές εννοώ. Γιατί δεν είναι πολιτικό ότι με βάση τον νόμο, το υπάρχoν Υπουργείο όρισε την παρούσα διοίκηση; 
Είναι βολικό να φταίνε πάντα οι εργαζόμενοι;
Αν δεν ισχύει αυτό και δεν είναι (είμαστε) όλοι πρόβλημα, ας ξεχωρίσουν τις εξαιρέσεις. Ας γίνει επιτέλους σοβαρή δουλειά. 
Από το 2009 που φαινόταν που πάει το πράγμα, κάποιοι φωνάζουμε για «αξιολόγηση» (πριν γίνει φόβητρο η λέξη), για καθηκοντολόγια, για ανάπτυξη και για τόσα άλλα, που οι διάφορες διοικήσεις και κυβερνήσεις, όλως συμπτωματικώς, πάντα προσπερνούσαν.
«Δεν κάνουμε αυτοδιαχείριση πλέον εδώ» μας είπαν σε όλους τους τόνους αυτούς τους 10 μήνες, οι διοικούντες και φαίνεται στην πράξη.
Ναι ε; Αλλά και πάλι η ευθύνη θέλετε να βαραίνει τους εργαζομένους;

Ακούγονται μετατάξεις προσωπικού σε διοικητικές ειδικότητες γιατί όπως δήλωσε ο κύριος Παππάς «υπάρχουν στην ΕΡΤ υπηρεσίες με υπεράριθμο προσωπικό και εργαζόμενοι με όχι και τόσο βαρύ αντικείμενο εργασίας».

 • Και που το ξέρει; 
 • Έγινε κάποια σοβαρή καταγραφή του προσωπικού με βάση τα προσόντα του; 
 • Κι αν πάλι έγινε γιατί δεν είδαμε τα αποτελέσματα της; 
 • Έγινε κάποια ανακατανομή θέσεων εργασίας;
 •  Κάποια προσπάθεια διόρθωσης; 
 • Υπήρξε ή υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη έκθεση αναγκών ή μήπως έγινε κάποια εσωτερική κινητικότητα; 
 • Έτσι ώστε πριν στείλουν κάποιο διοικητικό προσωπικό στο ΙΚΑ Δάφνης π.χ. να έχει ίσως γραμματεία το Τρίτο πρόγραμμα ή τηλεφωνήτρια το Δεύτερο;
 •  Θέλετε να σας πω για την …πονεμένη ιστορία της έλλειψης τεχνικών; Αργότερα αυτό.


Με άλλα λόγια αφού υπάρχει πλεονάζον προσωπικό όπως ισχυρίζονται γιατί δεν το αξιοποιούν εντός της ΕΡΤ, και αναγκαστικά «κλείνουν» υπηρεσίες; 
 • Με τι ρυθμό προχωρά, ας πούμε, η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού αρχείου;
 •  Τι γίνεται με τα εξωτερικά συνεργεία της τηλεόρασης; 
 • Που είναι η γραμματειακή υποστήριξη στις τηλεοπτικές εκπομπές όπου οι παρουσιαστές κάνουν και … “booking”; 


Θα μου πεις βέβαια, ποιος θα κάνει αυτή την εσωτερική αξιολόγηση. Και ποιος θα αξιολογήσει ποιον; Και με τι ειδικές γνώσεις; 
Γιατί υπάρχουν και οι αφελείς ή άσχετοι, που υποστηρίζουν ότι άμα κόψεις δυο τσελίστες από την ορχήστρα ή άλλα δύο βιολιά, σώθηκες. Ή αν κλείσεις ένα ραδιόφωνο (ή το γεμίσεις playlist, το ίδιο είναι…), ή αν δώσεις ένα φτηνό πακέτο σε πρόγραμμα που όμως δεν βλέπεται, λύθηκε και το πρόβλημα της εταιρείας.
Τέλος πάντων αυτά για αρχή.
Ότι κρατιέται ακόμα μέσα στην ΕΡΤ, αντέχει (για πόσο;) από τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων και κάποιων προϊσταμένων. Όλα τα άλλα, μία από τα ίδια. Μη σας πω και χειρότερα.
Σας το λέω και το υπογράφω. Εγώ που δεν έβαλα το όνομα μου ούτε καν στις αιτήσεις τους, για τα μορφώματα των Δ.Τ. και ΝΕΡΙΤ, που κάποιοι άλλοι προσφάτως τα επιβράβευσαν κιόλας.
Τώρα είναι ίσως και χειρότερα. Γιατί τότε τουλάχιστον υπήρχε ελπίδα.
Μην αυταπατάται κανείς όμως. Δεν θα τους το χαρίσουμε.
Ως εργαζόμενος μου λένε πως πρέπει να σωπάσω, γιατί θα έχω περαιτέρω συνέπειες. Δεν κάνω ούτε τον ήρωα ούτε τον μπροστάρη πουθενά. Όμως σαν πολίτης αυτής της χώρας που τυχαίνει να εργάζομαι σε ένα φορέα που όλοι μας πληρώνουμε, οφείλω να ρωτώ και να επισημαίνω…
Η ΕΡΤ δεν είναι κληροδότημα του μπάρμπα κανενός.
Θα αποδειχθεί ξανά και σύντομα. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όσο και όπως μπορούμε καλύτερα για να αποδείξουμε στον κόσμο που παρακολουθεί και από το υστέρημα του πληρώνει (υποχρεωτικά, ας μην ξεχνιόμαστε), ότι τουλάχιστον, σε αυτό το νέο τσουβάλι, δεν χωράμε όλοι…
Share on Google Plus

About ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.