"Παγκόσμιος μετρητής χρέους" - Με ένα "κλίκ" μπορείς να δείς πώς "τρέχει" το ...χρέος της κάθε χώρας ανά δευτερόλεπτο.

Αν  δεν το έβλεπα  δεν θα το πίστευα.

Κι όμως, υπάρχει μια ιστοσελίδα  που σε ελεύθερη μετάφραση θα  μπορούσες να την ονομάσεις "παγκόσμιος μετρητής χρέους" (http://www.nationaldebtclocks.org/ )

Ο επισκέπτης  αυτής της σελίδας μπορεί να δεί  σε πραγματικό χρόνο  όχι μόνο  το τρέχον  "παγκόσμιο χρέος"  ή το ...χρέος της κάθε χώρας  αλλά και το πώς  αυτό "τρέχει"  κάθε δευτερόλεπτο.

Η ιστοσελίδα , που  δεν είμαι σε θέση να ξέρω κατά πόσο είναι  αξιόπιστη ως "οικονομικό εργαλείο, ισχυρίζεται ότι πάνω από το 90% των δεδομένων της, προέρχεται από επίσημες κρατικές υπηρεσίες και κεντρικές τράπεζες και μάλιστα αν αυτό  δεν είναι δυνατό  χρησιμοποιούν, όπως λένε, στοιχεία από τη CIA, την  Παγκόσμια Τράπεζα ή την Eurostat (οπότε  αντιλαμβάνεστε  για ποιό "χρέος" μιλούν ). Όπως γράφουν, αυτά τα δεδομένα τα επεξεργάζονται  μέσω δικών τους αλγορίθμων, χρησιμοποιώντας  πολλές μεταβλητές  μεταξύ των οποίων και  το μέσο επιτόκιο των 10 χρόνων που καταβάλλεται για το χρέος, ώστε να
υπολογιστεί με ακρίβεια το τρέχον ποσό οφειλής την στιγμή  που  παρακολουθεί ο επισκέπτης  τον μετρητή  του χρέους.
Ως "χρέος" η ιστοσελίδα ορίζει το ακαθάριστο δημόσιο χρέος, δηλαδή  το χρηματικό ποσό το  οποίο  οφείλεται σήμερα από την κάθε κυβέρνηση  (φυσικά ούτε κουβέντα για  το πως σχηματίσθηκε απο ποιούς και αν τελικά  είναι αληθινό ή όχι ) και το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τον SDDS 2014 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Συνθήκης του Μάαστριχτ (για όσους  δεν  κατάλαβαν είναι εκείνη  η συνθήκη  που μας την παρουσίασαν ως εισητήριο για τον "παράδεισο"  της Ενωμένης Ευρώπης και που  όπως αποδείχτηκε δεν ήταν παρά  το  λεωφορείο που μας οδήγησε στα  ευρωατλαντικά κρεματόρια ). Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες κατευθυντήριες γραμμές δεν αφαιρούνται  από το χρέος τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που η κυβέρνηση μπορεί να κατέχει. Σημειώστε επίσης ότι τα στοιχεία του αναγραφόμενου χρέους δεν λαμβάνουν υπόψη τις οποιεσδήποτε μελλοντικές δαπάνες της κάθε κυβέρνησης π.χ. συντάξεις που καταβάλλονται το επόμενο έτος, ή εκείνες  των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού δανεισμού.
Σε ότι αφορά  τις  συναλλαγματικές  ισοτιμίες αυτές, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, ενημέρωνονται κάθε μία ώρα με χρήση δεδομένων  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Share on Google Plus

About ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.