ΔΝΤ: Δεν σχολιάζουμε διαρροές - Ξεκάθαρη η θέση μας για την Ελλάδα - Σιγή ιχθύος από Βρυξέλλες, Βερολίνο

The Quardian:Lagarde and Carney call for more integrity in capitalism

Η πρώτη αντίδραση κύκλων του ΔΝΤ σχετικά με τις αποκαλύψεις των Wikileaks και τους διαλόγους Thomsen – Velculescu είναι πως “το Ταμείο δεν σχολιάζει διαρροές και υποτιθέμενες συζητήσεις”.

Από το ΔΝΤ προσθέτουν πως
“εχουμε εξηγήσει ποια ειναι η θέση μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ελλαδας. Πρέπει να συνδυαστούν οι μεταρρυθμίσεις με ελάφρυνση του χρέους”.
“Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις”, σημειώνουν ακόμα.

Χωρίς καμμία επίσημη αντίδραση τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από την πλευρά του Βερολίνου, η Ευρώπη παραμένει παγωμένη από τις αποκαλύψεις του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Delia Velculescu, για την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και ενδεχόμενη χρεοκοπίας της χώρας αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου, εντούτοις οι διάλογοι αποκαλύπτουν το χάσμα που υπα΄ρχει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. 
Από την πλευρά του ΔΝΤ κύκλοι υποστηρίζουν ότι τα όσα ακούγονται στο διάλογο, αποτελούν την πάγια θέση του Ταμείου. 
Συγκεκριμένα προβάλλονται τα εξής από την πλευρά το ΔΝΤ:

   - Ζητά πιο βιώσιμους και ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα.
   - Δεν θα δεχθεί να συμπράξει στους συμβιβασμούς της ΕΕ με την Ελλάδα επί εσφαλμένων πολιτικών.
   - Θέλει να υπάρξουν άμεσα συζητήσεις  για το χρέος ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις συζητήσεις αυτές και σχετίζονται είτε με το προσφυγικό είτε με το Brexit.
   - Προειδοποιεί πως όσο αργούν οι οριστικές αποφάσεις αυτό αυξάνει τους κινδύνους για την Ελλάδα.
   - Ξεκαθαρίζει πως είναι απόφαση της ευρωζώνης το εάν θα το κρατήσει στο πρόγραμμα ή όχι, δεδομένου ότι το Ταμείο δεν θα αναλάβει ευθύνες για επιλογές που έγιναν από την ίδια την ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
   - Αποσαφηνίζει στη Γερμανία πως είτε θα απεμπλέξει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή θα δώσει στην Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που απαιτείται, ώστε να το διατηρήσει στο πρόγραμμα.
Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο Ταμείο τα αναφερόμενα στη διαρροή είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και όχι εναντίον τους και ως εκ τούτου η ερμηνεία που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου στις θέσεις που προκύπτουν από αυτό το διάλογο είναι μάλλον πρόχειρη και ρηχή.

Τέλος κύκλοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι  από το διάλογο προκύπτει πως το Ταμείο φαίνεται να αμφιβάλει για την δυνατότητα της κυβέρνησης να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, αλλά και για τη χρησιμότητα των μέτρων αυτών, δεδομένων των αντιδράσεων, τις οποίες μάλιστα επικαλείται η κ. Velculescu αναφερόμενη στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Αντί αυτού ξεκαθαρίζεται πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 θα έπρεπε να αναθεωρηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ , καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποδώσουν περισσότερο από αυτό. Ωστόσο, μια τέτοια αναθεώρηση θα σήμαινε πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα έπρεπε να καλύψει την απόσταση 2% που θα προέκυπτε από την αλλαγή αυτή, (από το 3,5% στο 1,5%), μέσω μεγαλύτερης και εμπροστοβαρούς ελάφρυνση χρέους .

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 2 Απριλίου 2016, ώρα: 16:17)

www.bankingnews.gr

Share on Google Plus

About ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.