“Επενδύστε”!


Γράφει  ο Νίκος Μπογιόπουλος 

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Δημήτρης Μάρδας*, δυο μέρες μετά την επέτειο της 25ης Μαρτίου (το πού «κολλάει» η επισήμανση της ημερομηνίας αυτής θα το δούμε ευθύς) γνωστοποίησε την κυβερνητική σκέψη:


«(…) η σκέψη – είπε – είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών και (…) εάν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα, τότε έχει μια ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά μιας κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στη χώρα»…     

    Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να ζητήσουμε μια τελεσίδικη απάντηση από την κυβέρνηση τι είναι, τελικά, η Ειδομένη: «Νταχάου» ή… «επενδυτικό πάρκο»;

    Δεν θα μπούμε επίσης στην διαδικασία καταγραφής των αντιδράσεων που προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού, η οποία καθόλου δεν αμφιβάλουμε ότι εδράζεται σε διεθνείς πρακτικές, όπως είπε.

    Αυτοί που βομβαρδίζουν, που πνίγουν και παζαρεύουν πρόσφυγες «τόσα γρόσια το κεφάλι» με την Τουρκία, τέτοιες πρακτικές θα είχαν.

    Θα θυμίσουμε ένα και μόνο. Ο ελληνικός λαός σηκώθηκε να φτιάξει την δική του λεύτερη πατρίδα, τα δικό του κράτος, μπολιασμένος με ιδέες τέτοιες:  

«Ο αυτοκράτωρ λαός είναι όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου τούτου χωρίς εξαίρεσιν θρησκείας και διαλέκτου Έλληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί, Βλάχοι, Αρμένηδες, Τούρκοι και κάθε άλλον είδος γενεάς».

    Και τέτοιες:

«(Οι Έλληνες) δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της ελευθερίας».

    Αυτά έγραφε ο Ρήγας Φεραίος στο «Σύνταγμά του», την «Νέα Πολιτική Διοίκησις». 

    Ο Ρήγας, προφανώς είχε αδιαφορήσει για τις «διεθνείς πρακτικές» της «Ιεράς Συμμαχίας». Δεν είχε διανοηθεί να θέσει σαν όρο «φιλοξενίας» στην Ελλάδα το πουγκί του μετανάστη, του πρόσφυγα, του κυνηγημένου.

    Θα πείτε, βέβαια, ότι τέτοιο κράτος, όπως το περιέγραφε ο Ρήγας, δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Και ότι, επίσης, ο Ρήγας, δολοφονήθηκε. Σωστά. Και τα δύο.

   Γι’ αυτό μόνο να το φανταστούμε μπορούμε τι «επένδυση» ελπίδας και προκοπής θα ήταν ένα τέτοιο κράτος. Και πόσο θα άξιζε να «επενδύσει» ο λαός μας σε μια τέτοια προοπτική. «Φτύνοντας» τις «διεθνείς πρακτικές» και βάζοντας πολιτικό τέλος στους εγχώριους πλασιέ τους.  

email: mpog@enikos.gr
ΠΗΓΗ http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/379706,Ependyste.html

* Κλασσικός:Μια προσεκτική μελέτη  του  "βιογραφικού" του κ. Μάρδα   θα  κάνει  περιττή την ερώτηση "τι δεν κατάλαβες;" σε ότι αφορά  αυτά που είπε  για  τους πρόσφυγες - "επενδυτές" αλλά και το άλλο που  ξεστόμισε  πρίν ακόμα κάτσει στη βελούδινη  κυβερνητική πολυθρόνα της "πρώτης φοράς αριστερά" (Ιανουάριος 2015) , ότι δηλαδή  τα προηγούμενα  μνημονιακά  καθεστώτα  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  δείλιασαν και δεν  εφάρμοσαν  γρήγορα και αποτελεσματικά τα μνημόνια που υπέγραψαν :«το τραγικό λάθος στην ιστορία είναι ότι στο πλαίσιο της δειλίας που έδειξαν οι προηγούμενοι, τρέναρε η εφαρμογή των μέτρων, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική» (αναλυτικά εδώ)

Βίος και  πολιτεία 

Ο Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955.
Περάτωσε τις βασικές πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα των Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne (1979-80) και Paris II-Pantheon (1980-1982) στην οικονομία και έλαβε τον τίτλο του Διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Paris II-Pantheon (1990).
Εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση των Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (Γ.Δ. ΙΙ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά, το 1987. Από το 1992 έως τα τέλη του 1994 εργάστηκε πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς - Βιομηχανικών Υποθέσεων (Γ.Δ. ΙΙΙ) και ακολούθως, στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς (Γ.Δ. ΧV). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, κατά το 1992-1994 συμμετείχε, ως μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις διαπραγματεύσεις του "Γύρου της Ουρουγουάης".
Από τον Απρίλιο του 2000 έως το Φεβρουάριο του 2002 τοποθετήθηκε ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης (σχ. κλασσικού : Στο Yπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολά­κη, ενώ συνέχισε όταν ανέλαβε  υπουργός  ο Άκης Τσοχατζόπουλος με  υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου)  και από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Απρίλιο του 2004 ορίστηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Το 2004 εκλέχθηκε εκπρόσωπος στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

 Έγραψε τα βιβλία: "Ελλάδα-ΕΟΚ. Η ελληνική γεωργία και το πρόβλημα της ένταξής της στην ΕΟΚ", 1978, "Τα οικονομικά των προμηθειών του Δημοσίου", 1999 και "Από την ΕΟΚ στην ΕΕ", 2005. Δημοσίευσε σειρά άρθρων στα αγγλικά και στα γαλλικά με θέμα το διεθνές εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογική έρευνα, και την πολιτική των προμηθειών του δημοσίου.
(http://www.eklogika.gr/page/gov/mardas_cv )
Share on Google Plus

About ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.