ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ - ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΣΙΠΡΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε μια επονείδιστη συμφωνία, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες και προοιωνίζεται πολλές... Ειδομένες στην Ελλάδα, κατέληξε το ανατολίτικο παζάρι μεταξύ Ε.Ε. καιΤουρκίας, στις Βρυξέλλες. Ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των 28, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα, κατέληξαν σε κοινή απόφαση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Μια απόφαση, εξαιρετικά εύγλωττη τόσο σ' αυτά που λέει, όσο και σ' αυτά που αποσιωπά.
Ο Αλέξης Τσίπρας και μαζί του όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, φέρει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, διότι λειτουργώντας ως παρατρεχάμενος της Μέρκελ και του Ολάντ, συναίνεσε στο βάρβαρο κλείσιμο των Βαλκανικών δρόμων για τους πρόσφυγες και υπέγραψε μια συμφωνία, που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ
μπορεί να αποδειχθεί "μια τρύπα στο νερό", η οποία ξεφορτώνει την Ευρώπη από το πρόβλημα και μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα μεγάλο προσφυγικό κάτεργο.
Πιο συγκεκριμένα:
 1. Η απόφαση δεν λέει ούτε μία λέξη για το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων και γενικότερα του Βαλκανικού Διαδρόμου με την πραξικοπηματική, μονομερή απόφαση των χωρών του Βίζεγκραντ και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι κυβερνήσεις των 28, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, θεωρούν τετελεσμένο γεγονός το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων από την ΠΓΔΜ, αλλά και τηνΑλβανία και τη Βουλγαρία, κάτι που σημαίνει μόνιμο εγκλωβισμό των προσφύγων που θα φτάνουν στην Ελλάδα, με αναπόδραστη συνέπεια την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης.  
 2. Όλοι οι μετανάστες που θα έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία από τις 20 Μαρτίου και μετά, και οι οποίοι δεν θα δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα χρεώνεται, για λογαριασμό της Ε.Ε.-φρούριο, μαζικές απελάσεις μεταναστών, αναγορεύοντας μάλιστα αυθαίρετα την απολυταρχική Τουρκία του Ερντογάν, σε “χώρα ασφαλούς προέλευσης”, με έναν τρόπο που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
 3. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να στήσει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα στα νησιά του Αιγαίου έναν τεράστιο μηχανισμό (γίνεται λόγος για 4.000 υπαλλήλους) ο οποίος θα καταγράφει έναν προς έναν τους μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία, θα καθορίζει ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι και θα φροντίζει για τη μεταφορά όσων δεν δικαιούνται στη γείτονα χώρα, αρχής γενομένης από την 4η Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, προβλέπεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι θα εγκατασταθούν στα ελληνικά νησιά και Έλληνες στα παράλια της Μικράς Ασίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο δημιουργείται άλλος ένας μηχανισμός αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και πιθανών επικίνδυνων προστριβών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που μπορούν να πάρουν πιο επικίνδυνη μορφή μετά από την άφιξη του ΝΑΤΟ στα νερά του Αιγαίου.
 4. Επικυρώνεται η απαράδεκτη πρόταση Νταβούτογλου, που προβλέπει ότι η Τουρκία θα στέλνει στην Ευρώπη έναν Σύρο από τα δικά της στρατόπεδα προσφύγων για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα παραλαμβάνει από την Ελλάδα. Πρόκειται για μία ακόμη επονείδιστη ρύθμιση, που αντίκειται στη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πολύ περισσότερο που η Τουρκία δεν είναιασφαλής χώρα, καθιστώντας ακόμη πιο απάνθρωπη την Οδύσσεια στην οποία υποβάλλονται. Επιπλέον, η ρύθμιση αυτή είναι πολύ αμφίβολο αν εφαρμοστεί, αφού αυτή περιορίζεται σε αριθμό 72.000 και μάλλον επαφίεται στις προσπάθειες της Κομισιόν και στην καλή θέληση των κρατών-μελών να δεχθούν πρόσφυγες, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Είναι γνωστό ότι αρκετές χώρες της βόρειας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Ουγγαρία, έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν.
 5. Η Τουρκία ανταμοίβεται με αύξηση της χρηματικής βοήθειας που της έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. από τρία σε έξι δισ. ευρώ μέχρι το 2018 (για την Ελλάδα δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά) και με την υπόσχεση για κατάργηση της βίζας μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, στο βαθμό που θα έχει υλοποιήσει μέχρι τότε τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, κάτι τουλάχιστον αμφίβολο.
 6. Αναφορικά με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- Ε.Ε., οι 28 συμφώνησαν τελικά να ανοίξουν μόνο το κεφάλαιο 33 (περί προϋπολογισμού) στο τρέχον εξάμηνο, αλλά όχι τα πέντε κεφάλαια επί των οποίων έχει ασκήσει βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο θέμα αυτό, η απειλή άσκησης βέτο από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη (πιθανότατα, με στήριξη μεγάλων δυνάμεων, όπως η Γαλλία, για τους δικούς τους λόγους) έπαιξε το ρόλο της. Σε αντίθεση, βέβαια, με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρκέστηκε ναπροσυπογράψει ό,τι του έφερναν μπροστά του και να πανηγυρίζει εκ των υστέρων για άλλον ένα υπερήφανο “θρίαμβο” που κατήγαγε, στις μοιραίες – για τον ίδιο και κυρίως για τη χώρα –Βρυξέλλες...
  Α.Θ.

  ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ  
  Η δυνατότητα της Ελλάδας να υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και να επεξεργάζεται αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να έχει αποτέλεσμα, ενώ από την δική της πλευρά η Τουρκία πρέπει να εγγυάται μια δίκαιη και σύντομη αξιολόγηση των αιτήσεων των ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, υπογράμμισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).  
  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Αρμοστεία επισήμανε πως οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν "το δικαίωμα να ασκούν έφεση" πριν προχωρήσει "η επανεισδοχή τους στην Τουρκία".  
  Οι υποδομές για "την υποδοχή και άλλες διευθετήσεις πρέπει να είναι έτοιμες στην Τουρκία πριν επαναπροωθηθεί οποιοσδήποτε από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι που κρίνεται ότι έχουν ανάγκη διεθνή προστασία πρέπει να είναι σε θέση να απολαύουν άσυλο, χωρίς διάκριση, σε συμφωνία με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα", τόνισε η UNHCR.  
  "Το πώς θα εφαρμοστεί επομένως αυτή η συμφωνία θα είναι κρίσιμο. Σε τελευταία ανάλυση, η αντίδραση πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των ανθρώπων που φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς", επέμεινε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.  
  Η ανθρωπιστική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) εξέφρασε τη "μεγάλη απογοήτευσή" της για το περιεχόμενο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι είναι "οι άνθρωποι, και όχι τα σύνορα, που χρειάζονται προστασία". "Για τις πολλές χιλιάδες ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη λάσπη, στο κρύο και στη βροχή, που περίμεναν ανυπόμονα νέα από τις Βρυξέλλες, αυτή η συμφωνία δημιουργεί μόνο περισσότερη αβεβαιότητα", πρόσθεσε η ΜΚΟ.  
  Αλλά και η οργάνωση Oxfam τόνισε πως η συμφωνία "δεν τηρεί το πνεύμα του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου" ενώ μπορεί να ισοδυναμεί με ένα "παζάρι" στο οποίο ανταλλάσσονται "ανθρώπινες ζωές έναντι πολιτικών παραχωρήσεων". Δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός στη "θεμελιώδη ευθύνη" των κρατών μελών της ΕΕ να συμβάλλουν στη μετεγκατάσταση "ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία", πρόσθεσε.  
  Από την πλευρά του, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, βάσει της συμφωνίας, ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες θαεπαναπροωθούνται στην Τουρκία, όπου τα περιμένει αβέβαιο μέλλον, τονίζοντας πως αυτό ενδέχεται να τους βλάψει.  
  "Χρειάζεται να εξευρεθεί μια συμφωνία που θα θέτει πάνω απ' όλα το συμφέρον των παιδιών και θα τηρεί πλήρως το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει να ληφθούν ελάχιστα μέτρα που θα εγγυώνται την εκπλήρωση των βασικών αναγκών και θα προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών", επισήμανε η UNICEF.

  Παραθέτουμε, για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας:  
  Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  Τους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των παράνομων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
  Σε αυτήν την ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
  «Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τονΝοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνσητων σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
  Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους πολίτες της Τουρκίας, αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα την Κυριακή. Καταδίκασαν με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη στυγερή ενέργεια και τόνισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές.
  Τουρκία και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του κοινού πλαισίου που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί, ήδη, σημαντική πρόοδος, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς εργασίας στους Σύρους που βρίσκονται υπό προσωρινό καθεστώς προστασίας, της εισαγωγής του καθεστώτος βίζας για τους Σύρους αλλά και άλλες εθνικότητες, την ενίσχυση της δραστηριότητας των τουρκικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών και το μοίρασμα πληροφοριών.
  Επιπρόσθετα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει την παροχή των κεφαλαίων των τριών δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου Facility for Refugees στην Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα projects, ενώ έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 τονΔεκέμβριο. Στις 7 Μαρτίου 2016, επιπρόσθετα η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχύτατη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας και έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά και να δεχθεί την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που πέρασαν μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ε.Ε. και Τουρκία συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών και καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα Τουρκία και Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων.
  Προκειμένου να σπάσει το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών και να προσφερθεί στους μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μία εναλλακτική λύση, Ε.Ε. και Τουρκία αποφάσισαν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.
  Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:
  1. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων. Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θαεπιστρέφουν στην Τουρκία. Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.
  2. Για κάθε Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύριος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κανόνων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουνίου 2015, βάσει της οποίας είχαν δημιουργηθεί 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης. Η μετεγκατάσταση θα αφορά επιπλέον 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να εφαρμόσει τη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα ή εάν καλυφθεί ο αριθμός των θέσεων, τότε θα επανεξετασθεί.
  3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλα τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε.προς αυτόν τον σκοπό.
  4. Μόλις σταματήσει η παράνομη διακίνηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθεί σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme (σ.σ.: το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης). Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.
  5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα εξετασθεί από κάθε κράτος-μέλος, με έως τα τέλη Ιουνίου 2016 και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει.
  6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να υπάρξει η δημιουργία μίας πρώτης σειράς υποδομών για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.
  7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.
  8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος τον Νοέμβριο του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι' αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άλλα Κεφάλαια.
  9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλείς περιοχές.
  Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση».

   www.iskra.gr Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016
   Share on Google Plus

   About ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

   This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.