Με ολιγοήμερο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ θα πληρωθούν... οι συντάξεις Απριλίου στο ΙΚΑ

Με ολιγοήμερο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου στο ΙΚΑ, καθώς παρά τη βελτίωση της εικόνας των εσόδων τον Φεβρουάριο, τα προβλήματα ρευστότητας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν.

Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου, η διάρκεια του οποίου θα είναι από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Στην απόφαση, τονίζεται ότι το δάνειο, αν και ολιγοήμερο, θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο που αντιστοιχεί με το
λογαριασμό (Κοινό Κεφάλαιο), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στον οποίο καταλήγουν τα αποθεματικά όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, είτε κύριας, είτε επικουρικής ασφάλισης.

‘Ηδη για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων η «λύση» που βρέθηκε είναι να καταβάλλεται το μέρισμα στους 284.000 δικαιούχους του ανά τρίμηνο, ενώ με την ρευστότητα περιουσίας πορεύεται μέχρι και την ψήφιση του ασφαλιστικού το ενιαίο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑ.

Πάντως τον Φεβρουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ εκτιμώνται αυξημένα κατά περίπου 10% με 11% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015, γεγονός που καθησύχασε λίγο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται πως το ΙΚΑ προβαίνει στη λύση του εσωτερικού δανεισμού, κάθε μήνα κατά την τελευταία πενταετία, για να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς καθυστερήσεις τις συντάξεις, σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, αξιοποιεί είτε τα αποθεματικά του ΤΑΠ ΔΕΗ, είτε εκείνων του ΤΥΔΚΥ και του πρώην ΟΠΑΔ. Υπολογίζεται ότι η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων, από το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/277768-ika-me-daneika-tha-plirosei-kai-tis-sintakseis-apriliou
Share on Google Plus

About ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.